Stadsmuur even te zien!

Vanwege graafwerkzaamheden bij het 3 Oktobermonument op de kop van het Plantsoen bij de Geregracht kwamen de fundamenten van de muur even bloot te liggen. De muur werd gebouwd omstreeks 1386 en afgebroken tijdens de derde stadsuitbreiding in 1659.

Lees hier het verhaal zoals beschreven in het Leidsch Dagblad.

Tijdelijke voetgangersbrug in het plantsoen.

De gemeente Leiden gaat aan beide zijden van de Jan van Houtbrug  een tijdelijke fietsers- en voetgangersbrug aanleggen. Dit vanwege  groot onderhoud aan de Jan van Houtbrug. Aan de kant van het Plantsoen wordt een tijdelijke dubbele fietsbrug aangelegd met een breedte van 5 à 6 meter. Deze wordt in de singel ‘afgestempeld’, zodat er geen neerwaartse druk ontstaat op de grasberm van het park,  waar platanen staan. De brug wordt aangesloten op het bestaande voetpad. De Bomenwacht heeft een advies opgesteld om schade aan de bomen te voorkomen. Een van de aanbevelingen is om tijdens het werk een boom-technisch toezichthouder aan te stellen. De noodbruggen zullen een half jaar dienst doen.

Het gemotoriseerd verkeer zal  tijdens de restauratie over de helft van de Jan van Houtbrug gaan. De gemeente gaat er van uit dat, zonder de noodbruggen, fietsers en wandelaars zich daar tussen door zullen wringen, wat levensgevaarlijk zou zijn. De VHP wil meewerken aan een veilige situatie, maar staat wel voor het behoud van de bomen.

Om die reden is advies van de Bomenwacht gevraagd. Deze onafhankelijke deskundige meent dat de werkzaamheden, onder voorwaarden, kunnen worden uitgevoerd zonder schade aan de bomen.

Lees het rapport

De terugkeer van de Leidsche Jagers uit de Tiendaagse Veldtocht.

Op zaterdag 23 april 2016 vindt om 20:00 uur in de Lokhorstkerk de uitvoering van de cantate ‘Vredezang’ plaats in het kader van een historisch-culturele avond met het volgende programma:

  • Lezing ‘Op campagne: Leidse deelnemers aan de Tiendaagse Veldtocht van 1831’ door Ben Schoenmaker.
  • Voordracht van enkele van de eerder genoemde gedichten door Sheila Lever.
  • Uitvoering van de ‘Vredezang’, onder leiding van Margot Kalse.

In het kort:

Op 23 september 1831 keerde het vrijwilligerscorps van circa 250 Leidse studenten, de ‘Kompagnie Vrywillige Jagers der Leydsche Hoogeschool, met een man minder terug uit de Tiendaagse Veldtocht tegen de Belgen, die streden voor afscheiding van Nederland. Deze ‘Leidsche jagers’ waren de voorgangers van wat nu de studentenweerbaarheid Pro Patria van Minerva is. Ze werden onthaald in de Pieterskerk, en kregen een zilveren penning uitgereikt. Leiden was in rep en roer. Het was dan ook de tijd dat Nederland bezig was een nationale identiteit te ontwikkelen. Er werd een toneelstuk gespeeld, Minerva’s Lauwerkrans, en er werden gedichten over deze helden voorgedragen.

Op vrijdag 22 juni 1832 vond in de kerk de feestelijke onthulling van een gedenksteen voor de veldtocht plaats. Daarbij werden enkele gezangen uitgevoerd door een studentenkoor in samenwerking met het ‘Toonkunstig gezelschap Musis Sacrum’. Ter ere van de ‘Leidsche helden’ werd door C. Gaije de cantate Vredezang gecomponeerd en toegewijd aan Musis Sacrum.

Vereniging Het Plantsoen organiseert deze historisch-culturele avond in samenwerking met de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL).

Schubkarper van 31,5 pond zwaar!

Vis Plantsoen

Richard Boon, een 24-jarige Leidenaar, kan zijn geluk niet op. Hij slaagde er gisterochtend in om een schubkarper te vangen van maar liefst 31,5 pond zwaar. Het dier is meer dan een meter lang! “Hij zwemt gewoon in de Zoeterwoudsesingel, ter hoogte van het Plantsoen bij de vogelkooi”, zegt Boon. Hij had op die plek wel eens een grote vis zien zwemmen en is er twee weken lang wezen voeren. Daarna is hij vijf nachten lang gaan vissen. Gisterochtend om acht uur had hij eindelijk beet. “Ik ben er een half uur mee bezig geweest om de vis op de kant te krijgen”, aldus Boon, die hem daarna woog en op de foto zette. “Dit is voor mij een record. Ik heb hem weer terug gezet, natuurlijk. Hij zwemt nu weer vrolijk rond.”    EIGEN FOTO.

Bron: Leidsch Dagblad, 9 september 2015.

Buurtfeest 28 juni 2015.

In samenwerking met het Buurtcomité Hogewoerd e.o. wordt achter de schermen hard gewerkt aan een mooi buurtfeest. Het feest wordt dit jaar gehouden op zondag 28 juni. De locatie is zoals gebruikelijk; het plantsoen.

 

Het Zoete Land opent het oogstseizoen op 18 april 2015.

Misschien maakt u er weleens een wandeling of fietst u er dagelijks langs zonder van het bestaan te weten. Het Zoete Land is de stadstuinderij tussen de Zoeterwoudsesingel en de Cronesteinkade, naast Trigon. Op zaterdag 18 april opent het Zoete Land het oogstseizoen. U kunt daaraan meedoen door zich in te schrijven. Ook zijn er activiteiten voor kinderen en rondleidingen.

Wilt u meer weten, ga dan naar: www.hetzoeteland.nl     (als u kiest voor deze link dan verlaat u onze website)